Skip to content Skip to footer
Cees Drubbel Zelfportret

“In de tijd dat mijn grootvader werd geboren, de 2e helft van de negentiende eeuw, was er een groep schilders in Frankrijk rond Monet die, tegen de stroom in, geregeld in de open lucht schilderden. Geleidelijk werd aan werd door publiek en kritiek het werk gewaardeerd. Het licht, de atmosfeer en de kleur bepaalde de vorm. Het impressionisme was geboren.”

Zo begint kunstschilder Cees Drubbel zijn boek “Kijken, strijken en vergelijken”, een ode aan de impressionist Monet en diens beste vriend Alfred Sisley. Geïnspireerd door de werkwijze van voornoemde schilders begon hij in 2007 aan zijn meest uitgebreide project; de dorpentocht. Drie jaar schilderen op basis van directe waarneming. Elke schilderij is op 1 dag geschilderd, in de buitenlucht. Alle seizoenen komen langs op de in totaal 40 schilderijen van dorpen in de gemeente Aa en Hunze in Drenthe. Het project werd afgerond met een prachtige expositie in de Magnuskerk te Anloo.

Dit was in 2010, het jaar dat Cees en zijn vrouw Milly het 25-jarig jubileum vierden van het atelier de Strubbel. Naast zijn zeer uitgebreide eigen productie, gaf Cees ook ruim 35 jaar schilderlessen, welke altijd volgeboekt waren. De naam van zijn galerie-atelier “De Strubbel” komt van de samenvoeging van twee namen: de zijne, Drubbel, en die van de Strubben/Kniphorstbosch, een archeologisch reservaat. Dit natuurgebied ligt naast Cees’ atelier en hier was hij vaak te vinden.

Cees werd met name bekend door zijn schilderijen van Drentse landschappen en dorpsgezichten. Maar ook stadsgezichten, zoals van de stad Groningen, behoorden tot zijn repertoire. Verder vervaardigde hij stillevens, portretten en fantasierijke abstracte werken. Zijn werk is in het algemeen kleurrijk te noemen.

Cees Drubbel exposeerde vele malen, onder andere in het gemeentehuis in Gieten, in de Magnuskerk in Anloo, in het Scheepvaartmuseum in Groningen en uiteraard tijdens open-atelier-routes. Zijn laatste expositie was postuum, een overzichtstentoonstelling van zijn werk, in eigen atelier de Strubbel op 12/13 november 2022.

Op 6 maart 2022 overleed Cees Drubbel, een van de meest productieve, figuratieve kunstschilders uit Drenthe. Hij laat een indrukwekkende collectie schilderijen na. Zijn werk is zeer veelzijdig, wat betreft stijl en onderwerpkeuze. Maar al z’n werk getuigt steeds van een grote mate van vakmanschap.

Deze website is een ode aan mijn vader en zijn levenswerk. En voor mij een gelegenheid om nogmaals stil te staan bij alles wat hij heeft gemaakt in de loop der jaren. Schilderijen uit onze jeugd, van ons gezin, van onze omgeving en later van zijn kleinkinderen. Er is niets zo ontroerend als je zoon of dochters terug te zien op het doek; gezien door de ogen- en gemaakt door de hand van je vader.

Het maken van deze website was een dankbare klus, en stemt gelijktijdig weemoedig. Want wat zou ik hem graag nog zien staan in zijn atelier, en wat had ik hem zelf graag deze website willen laten zien. Maar de trots overheerst en ik ben blij dat zijn werk nu ook digitaal is vereeuwigd. De site geeft een overzicht van zijn werk, maar is zeker niet volledig. In de loop van de tijd zullen er af en toe werken aan worden toegevoegd, dus ik nodig u van harte uit de site of zijn socials te blijven volgen. Bij vragen of interesse in de getoonde werken kunt u mij ook altijd benaderen via: pdrubbel@hotmail.com. Geniet van de site! Pieter Drubbel – Amsterdam 2023

1946
Geboren als Cornelis Albertus Drubbel te Nieuwer-Amstel in Bovenkerk
1954
Eerste aanraking met teken- en schilderkunst
1970
Docent Brood en banket aan De Weyert in Groningen
1971
Huwelijk met M.A.M. Drubbel - Te Pas
1972
Geboorte van dochter Stefanie Drubbel
1975
Docent teken en schilderen aan de Weyert in Groningen
1977
Geboorte van zoon Pieter Drubbel
1980 - 1985
Opleiding Docent Beeldende Kunst Arnhem - Amersfoort
1984
Verhuizing naar Schipborgerweg 5 te Annen
1985
Opening van Atelier Galerie De Strubbel waar hij tot 2022 Teken en schildercursussen heeft verzorgd.
2004
Jaarlijkse deelname aan de Open Atelierroute
2010
Expositie ‘Dorpentocht Gemeente Aan en Hunze’
2011
Publicatie boek Schilderijen van Cees Drubbel, ‘Kijken, strijken en vergelijken’.
Expositie ‘Herinrichting Kniphorstbos’ in de Magnuskerk in Anloo
2015
Expositie ‘Door de ogen van Cees Drubbel’ in het Scheepvaartmuseum in Groningen
2022
Ter ere van zijn omvangrijke oeuvre de expositie ‘Nog 1 keer Cees Drubbel’

Subscribe for the updates!

Blijf op de hoogte!